+420 776 543 241

info@lopourzahrady.cz

+420 776 543 241

info@lopourzahrady.cz

Záhony ze dřeva – dřevěné terasy

ZÁHONY ZE DŘEVA NA ZAHRADĚ VE SVAHU

Záhony ze dřeva jsou na zahradě vždy pěkným estetickým prvkem. Pokud se navíc jedná o vyvýšené dřevěné záhony, tak jsou také praktickým pomocníkem. Skloubit tyto dvě věci jsme se snažili na zahradě ve svahu, kam jsme vyrobili  záhony z masivního dřeva a vytvořili tak dřevěné terasy.
Stavba začala modelací terénu a odvozem přebytečného materiálu. Vše bylo potřeba důkladně proměřit, aby se budoucí terasy daly vzájemně provázat.

Materiál na záhony ze dřeva

Pro tento konkrétní případ a stavbu záhonů jsme použili masivní, smrkové řezivo o průměru 10ti cm. Délky trámu byly propočítány dle délky záhonů tak, aby se jednotlivé stěny a jejich vrstvy překládaly. Před samotnou instalací jsme trámy ještě na přání zákazníka hoblovali a impregnovali proti dřevokazným houbám a škůdcům, aby záhony ze dřeva vydržely co nejdelší dobu. Na vnější strany záhonů jsme pořídili nopovou folii, která zabrání přímému styku dřeva se zeminou.

Záhony ze dřeva – stavba

Po přípravě terénu jsme začali nejspodnějším záhonem a instalovali první linii, kterou bylo nutno přizpůsobit sklonu pozemku. Vzhledem k provazování boku teras bylo nutno vše dobře proměřit, protože výsledná rovina a výška záhonu se následně přenášela do dalších vyšších záhonů ve svahu.
Rostlí terén umožňoval jednotlivé vrstvy – trámy propojit pouze vruty a celou stěnu záhonu kotvit ocelovými roxory do hloubky cca 1ho metru. Rohy teras u vstupu k záhonům jsou překládané a zapuštěné do svahu zahrady. Boky jsme provázali mezi sebou pro zpevnění celku a sklon přizpůsobili vedlejším schodům. V zemi jsou jednotlivé záhony ze dřeva pro jistotu ještě svázány ocelovými lany.

Prostor mezi terasami je rozdělen plastovým, neviditelným obrubníkem, který odděluje záhon a chodníček. Pochozí plocha je vzhledem k nákladům pouze ze štěrku a je oddělená netkanou textilií.
Nejvyšší záhon, který je součástí plochy zahrady u domu jsme osadili dle představ zákazníka a vše doladili mulčovací kůrou.